maanantai 30. heinäkuuta 2012

Kauppalista 2.0

Mies tiirailee kaupan maustehyllyjen välissä pientä käsinkirjoitettua paperilappua, välillä nostaen silmälasejaan. Lopuksi hän pudistelee päätään ja jatkaa vauhdikkaasti kärryillään eteenpäin. Toinen mies on juuri tullut portista sisälle kauppaan ja nyt koputtelee farkkujen ja takin taskujaan kuin etsien jotain hukassa olevaa paperilappua. 

Kauppalista on aika saattaa 2000-luvulle

Yllä olevat tarinat ovat tuttuja näkyjä Prismoissa ja Citymarketeissa joka päivä. Vaimon/miehen kirjoittamasta kauppalistasta ei aina ota selvää ja monta kertaa se täydellisesti sekä harkiten tehty kauppalista jää keittiön pöydälle. 

Minkälainen sitten pitäisi uuden ajan kauppalistan olla. Tässä muutamia ajatuksia:
 • Kauppalistan tulisi olla aina mukana
 • Sitä tulisi voida päivittää tarvittaessa kaikkien perheenjäsenten toimesta mahdollisimman helposti ajasta ja mieluiten paikastakin riippumatta
 • Kaupassa ollessa, ostokset tulisi voida varmistaa ostetuiksi kauppalistaan "yliviivaamalla tai ruksaamalla"
 • Mukava lisä olisi myös, jos kaupassa ollessa voisi tarkistaa milloin on viimeksi tullut ostettua esim. vessapaperia

Ratkaisu löytyy omenoista ja pilvestä


Kauppalista pysyy ajantasalla kaikissa Apple laitteissa
iCloud -pilvipalvelun ansiosta

Applen laitteet; iPhone-matkapuhelimet, iPad -tablet tietokoneet ja Mac -tietokoneet sisältävät "Muistutukset" -sovelluksen, jota voidaan hyödyntää myös loistavasti nykyaikaisena kauppalistana. iPhone ja iPad tarvisevat IOS 5 -järjestelmäpäivityksen tai uudemman ja Mac -tietokoneet juuri ilmestyneen Mountain Lion -käyttöjärjestelmäpäivityksen. Macin vanhemmassa Lion-käyttöjärjestelmässä muistutukset kyllä toimivat, mutta ne ovat integroitu vielä Kalenteri -sovellukseen.

Muistutukset -sovellukseen pääsee myös lähes millä tahansa nettiselaimella osoitteessa iCloud.com. Kirjoitushetkellä myös iCloud.comissa muistutukset ovat integroitu kalenteriin, mutta huhujen mukaan viimeistään syksyllä myös iCloud.comiin päivittyy oma "Muistutukset" -sovellus. iCloud on ennen kaikkea ns. pilvi-palvelu, joka pitää esim. juuri muistutukset päivittyneenä kaikissa em. laitteissa. Maksuton iCloud-palvelu voidaan ottaa käyttöön iPhone, iPad tai Mac OS Lion / Mountain Lion -laitteilla. Lue lisää iCloud -palvelusta ja sen ominaisuuksista Applen kotisivuilta

Näin otat uuden kauppalistan käyttöösi

 1. Kirjaudu tulevan kauppalistan pääkäyttäjän Apple ID -tunnuksilla  iCloud.com -palveluun nettiselaimella.
 2. Valitse etusivulta/ohjelmavalikosta Kalenteri (Tulevan iCloud-päivityksen jälkeen Muistutukset)
 3. iCloud-palvelussa voidaan luoda uusi muistuslista ja
  jakaa se muille käyttäjille.
 4. Klikkaa ylhäältä oikealta asetukset-kuvaketta ja valitse alasvetolistasta "New Reminder List" / "Uusi muistutuslista". 
 5. Vasempaan laitaan tulee uusi muistutuslista, jolle voit nyt kirjoittaa nimen esim. "Kauppalista"

 6. Jos perheessänne on myös muita Apple-laitteita, joissa iCloud-palveluita käytetään eri Apple ID:llä, niin jatka eteenpäin vielä seuraavilla ohjeilla:

 7. Klikkaa juuri luodun listan oikealla olevaa pyöreätä "jako"-symbolia
 8. Kirjoita tähän käyttäjän nimi, jolle jaetaan Kauppalista (käyttäjän tulisi löytyä sinun iCloud -yhteystietolistaltasi) ja klikkaa "Share" / "Jaa". 
 9. Toista kohta 5 ja 6, niin monesti kuin perheessänne/kauppalistaa käyttäviä on eri iCloud Apple ID -tunnuksia.

Arkipäivän käyttö ja kokemuksia

Vaikka meidän perheessä ei ole vielä kovin pitkään Kauppalista 2.0:aa käytetty, on se kuitenkin havaittu jo erittäin toimivaksi. Kauppalistan päivitys esim. iPhone ja iPad -laitteilla on helppoa vaikka keittiöstä käsin. Muutokset päivittyvät lähes välittömästi kaikkiin laitteisiin. Vaikka vaimo/mies olisi jo ennättänyt lähteä kauppaan, niin voi kotona oleva osapuoli täydentää kauppalistaa ilman ylimääräisiä puhelinsoittoja.

Kauppalistaa voi päivittää iPhonella, iPadilla, Mac-tietokoneilla tai
vaikka työpaikalla nettiselaimella iCloud.com -osoitteessa.

Kauppalista ei käytännössä unohdu koskaan kotiin, koska suurin osa ihmisistä on oppinut olla lähtemättä kotoa ilman puhelinta. Kaupassa Muistutukset -sovelluksen käyttö iPhonella on luonnollista ja kärryyn lastatut tuotteet voi sitä mukaan ruksata listalta valmiiksi. Käsialan tulkinta ongelmat jäävät myös luonnollisesti pois. 

Kun puhelin on aina mukana - on myös kauppalista aina mukana.

Mukava pikku lisähyöty on myös siitä, että Muistutukset -sovelluksesta voi tarkistaa milloin viimeksi jotain tuotetta on ollut kauppalistalla. Tämä tapahtuu vierittämällä listaa ylöspäin, jolloin "Suoritetut" -painike tulee näkyväksi.Mukavia kauppareissuja toivottaen!

2 kommenttia:

 1. Paljon kiitoksia vinkistä, hyvine ohjeineen. Kauppalista on ollut meillä käytössä vasta vähän aikaa ja se todettiin heti erittäin toimivaksi!

  VastaaPoista
 2. Paljon kiitoksia vinkistä ohjeineen. Kauppalista on todella kätevä, kun ei tarvitse enää soitella kaupassa käyvän perään, jos jotain unohtui. Lista pysyy aina ajan tasalla ja kuka vain voi käydä ostamassa ja merkitä ostetut suoritetuksi.

  VastaaPoista