maanantai 23. heinäkuuta 2012

Maksutonta musiikkia Spotifylla ja GrooveSharkilla

Musiikinkuuntelu on siirtynyt digitaaliseksi ensin MP3-soittimien kuten iPodin siivittämänä ja nyt kovaa vauhtia Online-pohjaisiksi palveluiksi, joita voidaan käyttää eri päätelaitteilla kuten tietokoneilla ja älypuhelimilla. Tässä blogijutussa esittelen ja kerron käyttökokemuksia kahdesta online musiikkipalvelu vaihtoehdosta.

Päivitys 22.11.2013
Google on julkaissut uuden mielenkiintoisen Play Music -palvelun, josta kirjoitin myös.

Spotify - Musiikkipalvelu made in Sweden

Naapurimaan musiikkipalvelu tarjoaa sekä maksuttoman että maksulliset vaihtoehdot musiikin kuunteluun. Maksuton versio on käytettävissä ainoastaan tietokoneissa (Windows & Mac) ja maksullisella Premium-versiolla musiikin kuuntelu onnistuu myös Android-, iPhone-, BlackBerry, Windows Phone, Palm ja joillakin Symbian -matkapuhelimilla ja tablet-tietokoneilla. 

Maksuton versio sisältää myös kuunneltavia sekä visuaalisia mainoksia. Mainosten kuuntelutahti on suurin piirtein sitä, että kolmen biisin jälkeen tulee kaksi mainosta kuunneltavaksi ennen kuin homma jatkuu. Mainoksia ei pysty skippaamaan eikä myös hiljentämään tai jos hiljentää, niin mainoksilla jatketaan jälleen kun ääntä säädetään ylöspäin. Visuaaliset mainokset ovat bannereita ja hieman enemmän ärsyttäviä popup-bannereita, jotka täytyy käytännössä kuitata suljetuksi ennen kuin sovelluksen käyttö voi jatkua. Maksuttomassa versiossa ei päästä myöskään parhaimpaan äänen laatuun. Mainoksista, mobiilettomuudesta ja perus äänenlaadusta huolimatta jo maksuton Spotify-käyttökokemus on koukuttava ja erityisen miellyttävä käyttää. Spotifyn toisella 5 euroa kuussa maksavalla Unlimited-versiolla saa riisuttua halutessaan mainokset pois.

Mainoksetkaan eivät onnistu pilaamaan maksuttoman
Spotifyn hyvää käyttökokemusta.

Kokeilin myös 10 euroa kuussa maksavaa Premium-versiota muutaman kuukauden ajan. Tein ahkerasti erilaisia soittolistoja ja käytin myös iPhonessa toimivaa Spotify-ohjelmaa. Kaikki toimi hyvin ja olisin jatkanut tyytyväisenä asiakkaana, mutta huomasin yhtenä päivänä, että tarkoin valitsemillani soittolistoilla osa kappaleista oli muuttunut "harmaaksi" ja niitä ei voinut enää soittaa. Sovellus antoi näiden biisien kohdalla ilmoituksen tyyliin: "Artisti on kieltänyt tämän musiikkikappaleen toiston Spotifyssä".  Samaan aikaan minua oli alkanut harmittaa muutamien megabändien poissaolo Spotifystä. Esimerkiksi Metallican tai AC & DC:n tuotantoa ei Spotifystä kuulu; ainoastaan muiden bändien covereita ja karaoke versioita. Juuri nämä seikat ovatkin Spotifyn suurimpia heikkouksia ja sen vuoksi käytän tänä päivänä vain maksutonta versiota. Lisätietoa: www.spotify.com

GrooveShark - Musiikkia nettiselaimella

Vuonna 2007 lanseerattu palvelu ja sen takana oleva floridalainen yhtiö ovat ehtineet käydä jo läpi hyvin vaiherikkaan historian; yhtiö on sekä tehnyt yhteistyötä levy-yhtiöiden kanssa sekä ollut samojen yhtiöiden toimesta haastettuna oikeuteen. Myös GrooveSharkilla on tarjota maksullinen "täysi"-versio, mutta olen itse päätynyt käyttämään ainoastaan maksutonta rekisteröitymisvapaata selain-pohjaista käyttöliittymää, koska epävarmuus mitä palvelussa tapahtuu jatkossa vaivaa mieltäni. 

Parasta GrooveSharkissa on laaja musiikkivalikoima (tosin suomalaista tuotantoa vähemmän kuin Spotifyssä), olematon mainonta ja helppo käyttö pelkällä nettiselaimella; eli erillisia ladattavia/asennettavia sovelluksia ei tarvita. GrooveShark toimii myös nykyään HTML 5 -standardia tukevilla nettiselaimilla ilman Flash-lisäosaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että musiikkia voi kuunnella myös suoraan laitteilla kuten iPhone ja iPad. Siirry käyttämään GrooveSharkkia: http://html5.grooveshark.com/

GrooveSharkista löytyy myös koko Metallican tuotanto


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti