sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Ryhdy älypuhelin paparazziksi

Auto on kevyesti kolaroinut lyhtypylvääseen ja tukkinut tien. Paikalla poliisi ohjaa liikennettä. Ohikulkija ottaa kännykkäkameralle kuvan tapahtuneesta ja kertoo hetken päästä saaneensa kuvasta yli 100 euroa rahaa.  

Mistä oikein on kysymys?

Scoopshot on iPhone ja Android matkapuhelimessa toimiva ilmainen kamerasovellus, jolla voi ottaa uutisen arvioisia kuvia sekä osallistua erilaisiin tehtäviin - tavoitteena on luonnollisesti ansaita rahaa myymällä kuvia. Kuvien myynnin hoitaa Scoopshot oman verkostonsa kautta, johon on liittynyt mukaan ostajiksi lähes kaikki isot suomalaiset mediatalot.

Scoopshotilla on tähän hetkeen mennessä liittynyt 111 277 mobiili paparazia, jotka ovat aina valmiina ikuistamaan sen tilanteen, mistä puhutaan vielä seuravanakin päivänä. Voidaan siis puhua jo kohta uuden ajan kansalaisjournalismi-ilmiöstä.

Scoopshotin esittelyvideo

Kaksi tapaa tienata

Perusperiaate on se, että Scoopshotilla voi tienata aina, kun jotain julkisen uutisenkynnyksen arvoista tapahtuu lähettyvilläsi; esimerkiksi myrsky on kaatanut puita, palokunta sammuttaa kerrostalossa syttynyttä tulipaloa tai julkisuuden henkilö bongataan mielenkiintoisessa paikassa tai tilanteessa. Katso yllä oleva esittelyvideo ja lue lisää kuvaamisesta Scoopshot FAQ:sta.

Scoopshotin aloitusnäkymä

Aina ei kuitenkaan voi olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja silloin toinen tapa tienata on osallistua tehtäviin. Scoopshottiin ilmaantuu aika ajoin tietyn ajan voimassaolevia tehtäviä, joihin kuvaamalla voi tienata myös kivasti taskurahaa. Hyvä esimerkki yhdestä tehtävästä on Fonectan tehtävänanto "Ulkokuvat suomalaisista yrityksistä". Tässä tehtävässä Fonecta maksaa jokaisesta hyväksytystä yrityksen julkisivukuvasta 1,50 euroa. Kuvien ottaminen on helppoa, sillä Scoopshot antaa kuvattavista yrityksistä valmiin listan perustuen puhelimen sijaintiin. Käyttäjän tehtäväksi tulee ottaa vain valokuva puhelimella. 

Käytäntö osoitti, että taskurahaa tulee helposti 

Olen käyttänyt satunnaisesti Scoopshoottia noin vuoden ja osallistuin Fonectan "Ulkokuvat suomalaisista yrityksistä" -tehtävään tänä kesänä. Lähdin pyörä-/hölkkälenkille ja otin iPhone-puhelimeni Scoopshotilla varustettuna mukaan. Kuvien napsiminen yrityksistä tuntui aluksi hieman hölmöltä - varsinkin silloin, kun lähistöllä oli myös muita ihmisiä. Muutaman lenkin jälkeen kuitenkin kiusallinen olo hävisi ja kuvien napsaminen aivan keskustassakin tuntui varsin luontevalta. Itse asiassa kertaakaan ei kukaan tuntematon ihminen tullut kysymään miksi kuvaan yrityksiä tai muutenkaan kiinnittänyt huomiota toimintaani. Pari tuttua tosin kyseli puuhastelusta uteliaana nähtyäni mitä teen. 

Kesän 2012 saldo kuvauksilla.

Scoopshot tili alkoikin yllättäin karttua nopeasti; noin tunnin hölkkälenkillä saattoi helposti tulla otettua reilu pari kymmentä yrityskuvaa, joka tarkoitti rahassa 30 euroa. Ei siis hassummin tunnin hölkältä sen lisäksi, että lenkillä olisi tullut käytyä joka tapauksessa. Lisäksi huomasin, että toinen positiivinen asia tässä uudessa hölkkälenkin lisämausteessa oli se, että opin samalla tuntemaan runsaasti paikkakunnan yrityksiä. 

Olen kokeillut kesän aikana pariin otteeseen ottaa myös uutiskuvaa myytäväksi. Ensimmäinen kuva oli palokunnan hälytystehtävästä Kajaanissa, jossa varsinaisesti ei kyllä näkynyt savuakaan. Toisessa kuvassa rekan lava oli tipahtanut tien tukoksi ja Polisi oli paikalla ohjaamassa liikennettä Rovaniemellä. Hinnoittelin molemmat kuvat alimman hintaportaan (9 euroa / julkaisu, 90 euroa yksinoikeus) mukaan. Kauppoja ei kuitenkaan syntynyt. Tämä kertonee, että myös mobiilipaparazin uutiskynnys on joka tapauksessa hieman korkeampi.

Verottaja vie omansa - myös Scoopshotisssa

Rahojen saaminen omalle tilille oli yllättävän helppoa suoraan Scoopshot-sovelluksen kautta. Parin perustiedon (esim. kotiosoitteen, sotun ja pankkitilinumeron) jälkeen tilitys oli tehty. Rahat ilmestyivät pankkitilille reilun viikon jälkeen. Tilitysvaiheessa Scoopshot kysyy haluaako käyttää verokorttia vai pidätetäänkö 60% tuloista ennakonpidätyksenä. Päädyin jälkimmäiseen vaihtoehtoon varmasti monien muiden käyttäjien tavoin, säästyen ylimääräiseltä verokortti postitushäslingiltä. 

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen juttu! Varsinkin tuo yritysten kuvaaminen vaikuttaa jopa aika helpolta hommalta. Tosin lähialueen yritykset on aika nopeasti koluttu läpi, joten lenkkiä pitänee pidentää jatkuvasti. Tämä tuntuu kuitenkin varmemmalta tavalta tienata rahaa, kuin tuo kivinen tie jota lähdin kulkemaan:

    Digikuvaaja.net: Kuvien myyminen kuvapankkien kautta

    Uutiskuvien bongaaminen onkin sitten toinen juttu, se lienee enemmän säkästä kiinni. Olisi kuva kuulla onko joku onnistunut myymään uutiskuvia Scoopshotin kautta.

    VastaaPoista