torstai 26. heinäkuuta 2012

Säästä asunnon myynnissä

Kuulostaako seuraava tutulta. Olet päättänyt lähteä myymään asuntoasi ja kutsuit välittäjän paikalle arvioimaan asunnollesi sopivaa myyntihintaa ja tekemään välityssopimusta. Sait tietää myöhemmin, että välittäjä on laskenut asuntosi myyntihinnan kertomalla neliöt asuinalueesi myytyjen asuntojen neliöhinnan keskiarvolla - Välittäjä ei ole huomioinut lainkaan hinnassa asuntosi personaallisia ratkaisuja, joihin sinäkin ihastuit nykyistä asuntoasi ostamassa.

Välityssopimus täytetään välittäjän kiireestä johtuen nopeasti "luottamuksella", lomakepohjassa osioita jäi täyttämättä ja moni asia jäi välittäjän toimesta selventämättä.  Lähtiessä välittäjä räpsäisee pokkarikameralla asunnon myyntikuvat, vaikka olit olettanut sen tekevän valokuvauksen ammattilainen asunnon kunnollisen siistimisen jälkeen.

Olet reissussa ja antanut välittäjälle vapaat kädet käydä esittelemässä asuntoa sillä välin potentiaalisille asunnon ostajille. Mahdolliset uuden asunnon ostajat töröttävät kotvasen aikaa pihassa, kunnes välittäjä huristaa paikalle näyttämään tulevaa kotia ostajille. Välittäjä kääntelee avaimia hermustuneesti lukkopesässä, nykii oven kahvasta ja näyttää ovelle lopuksi myös hieman polvea - kunnes ovi aukeaa. Kodin ostajat astuvat sisään nenät nuuhkien, kun samaan aikaan välittäjä ryntää availemaan tuuletusräppänöitä ja laskemaan vettä hajulukkoihin. Keittiön pöydällä olleet leikkokukat ovat antaneet periksi maanvetovoimalle ja biojäteastiassa kompostointiprosessi on edennyt hajusta päätellen kohtuullisen pitkälle. Kauppoja ei syntynyt tällä kertaa. 

Kolme hyvää syytä myydä itse asunto

Yllä olevassa tarinassa kaikki on tapahtunut oikeasti - joko suoraan minulle tai ystävilleni. Tällaisten kokemuksien siivittämänä päätin itsekkin kokeilla asunnon myyntiä hyvällä menestyksellä.
  1. Jos asut itse asunnossasi, niin olet varmasti myös paras henkilö kertomaan siitä parhaimmat puolet ja miten hyvältä juuri tässä asunnossa tuntuu asua - Suurin osa meistä ostaa asunnon kodikseen.
  2. Netti, siellä ne asunnot on. Nykyään suurin osa asunnoista myydään netti-ilmoitusten siivittämänä. Parhaimmillaan ilmoittaminen netissä on kaiken lisäksi ilmaista - On siis helppoa ja riskitöntä lähteä itse kokeilemaan asunnon myyntiä.
  3. Asunnon myynti ei ole rakettitiedettä. Jokaisessa meissä on hieman kauppamiehen ainesta, kauppakirja (asunto-osake / kiinteistö) pohjia löytyy netistä ja myyntiin liittyvät muut asiat kuten kuntokartoitus/kosteusmittaus, mahdollinen isännöitsijän todistus yms. ovat helposti saatavissa. Varsinaisen kaupan ja kauppahinnan siirto pankissa on turvallista.
Nettiasunto.comissa ilmoituksen tekee alle
puoleen tuntiin, kun tarvittavat tieodt ovat lähellä.


Myy asuntoa netissä

Nettiasunto.com on hyvä ja ilmainen tapa myydä asuntoa. Ilmoituksen jättäminen onnistuu helposti ensin rekisteröitymällä palveluun ja sen jälkeen lähettämällä kuvat myytävästä asunnosta ja täyttämällä asuntoa koskevat tiedot lomakkeeseen. Olen myös itse myynyt hyvällä menestyksellä kaksi asuntoa Nettiasunto.com ilmoitusten perusteella. 

Muita vastaavia maksullisia palveluita ovat:


Panosta asuntosi myyntikuviin

Netti-ilmoituksessa kuvat määrittelevät ensin miten mielenkiintoinen asuntosi on. Huonoilla kuvilla ilmoitus jää todennäköisesti lukematta potentiaalisilta ostajilta. 

Muutamia vinkkejä hyvien myyntikuvien ottamiseen:

Nykyaikaisilla älypuhelimilla voit ottaa myös panoraama kuvia asunnosta. Microsoft Photosynth on maksuton panoraamakuvaus -sovellus iPhone ja Windows Phone -puhelimille.

iPhonen Photosynth -panoraamakuvaus sovelluksella
otettu kuva makuuhuoneesta.

Jos sinusta tuntuu, että myyntikuvien ottaminen ei onnistu sinulta, niin todennäköisesti lähipiirissäsi on valokuvauksen harrastajia, jotka voivat auttaa sinua. Jos lähipiiristäkään ei apuja löydy, niin 100 - 200 euron sijoitus ammattilaisen ottamiin kuviin ei ole myöskään hullu ajatus.

Esittele asunto aina ensiluokkaisen siistinä

Pidä huoli siitä, että asuntosi on aina esitellessä tip-top kunnossa. Asuntosi ostaja ei myöskään halua nähdä kotia, joka on täynnä kaikenlaisia koriste-esineitä ja tavaroita. Pidä kotisi yksinkertaisen kauniina ja piilota myynin ajaksi hamstraamasi koriste-esineet yms. tavara pöydiltä, kaappien päältä. Näin ostajan on helppo kuvitella mielessään asuntosi juuri hänen uudeksi kodiksi.

Ennen esittelyä huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta ja esittele asuntosi raikkaana. Vie myös roskat hyvissä ajoin pois ja älä käytä suihkua ennen esittelyä. Piha kannattaa myös tarkistaa ja kerätä mahdolliset ylimääräiset lelut varastoon. Pidä myös nurmialueet siisteinä.

Esittelyssä korosta asioita mihin sinä ihastuit kotia ostaessasi.  Pysy totuudessa asuntoon liittyvissä faktoissa.

Tsemppiä asunnon myyntiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti