lauantai 28. heinäkuuta 2012

Tee itse seinähylly DVD/CD-levyille ja kirjoille

Peruskoulun puukäsityön opettaja piti aikanaan huolen siitä, että minun uravalinnat ohjautuisi jonnekkin aivan muualle kuin puuteollisuuden piiriin. Lapsena opittu asia, että minä, työkalut ja puu emme tee yhteistyötä on jatkunut pitkälle aikuisiänkin. Peukalo keskellä kämmentä päätin kuitenkin lähteä rakentamaan itselle seinähyllyä DVD-levyille. 

Täysipuinen seinähylly 20 eurolla!

Tässä hyvin yksinkertainen ohje, kuinka lähes kuka tahansa saa tehtyä itselleen näyttävän seinähyllyn DVD/CD-levyille tai vaikka kirjoille. 

Yläpuolella itse tehty kokopuinen kuultovalkea seinähylly ja alapuolella
Ikeasta aikoinaan ostettu pienempi, kalliimpi lastulevyinen sik-sak-seinähylly.

Materiaalit:
 • 45mm x 190mm höylättyä lankkua koko seinän tai haluamasi pituinen pätkä (n. 10 euroa)
  • Ostopaikat: Puutavaraliikkeet kuten Puukeskus
  • Kannattaa pyytää jo paikan päällä katkaisemaan oikean pituiseksi pöytäsahalla - eivät välttämättä edes veloita siitä
 • Kuultovalkea lakka, yleensä 0,25 / 0,3 litran purkki riittää (n. 7 euroa)
  • Ostopaikat: Maalausliikkeet, rautatavarakaupat
 • Kiinnitykseen noin metrin välein naulauslevyt, ruuveja ja riippuen seinästä myös mahdollisesti seinäproppuja (n. 3 euroa)
  • Ostopaikat: Rautatavarakaupat

Työkalut:
 • Hiomapaperia / tasohiomakone
 • Pensseli lakkaamiseen
 • Ruuvin väännin tms. kiinnitykseen

Työvaiheet:
 1. Hio lankku tasaiseksi mahdollisista rosoista ja merkinnöistä. Voit pyöristää myös hieman ulkopuolelle jääviä kulmia. Katso jo tässä vaiheessa mitkä ovat lankun siisteimmät sivut ja päätä miten päin laitat hyllyn seinälle.
 2. Lankuissa voi olla myös merkintöjä, jotka tulee hioa pois.
 3. Lakkaa lankku joka puolelta. Itsellä onnistui lakkaaminen yhdellä kertaa; en ohentanut lakkaa. Lankun voi laittaa kuivumaan korokkeiden päälle lopuksi sille sivulle, joka jää seinää vasten.
 4. Ruvaa naulauslevyt kiinni seinähyllyn takasivuun. Jos haluat tehdä hyllyn viimeisen päälle, voit esim. taltalla tehdä naulauslevyn paksuiset urat, jotta seinähylly tulee aivan suoraan seinää vasten.  Huomioi kuitenkin, että pitempiä seinähyllyjä laittaessa tuskin seinäkään aivan millilleen suora ole.
 5. Naulauslevyt on hyvä kiinnittää noin
  metrin välein toisistaan. 
 6. Kiinnitä hylly seinälle; tarvitset tässä vaiheessa todennäköisesti kaverin. Katso, että hylly tulee suoraan joko mittamaalla etäisyys katosta tai sitten vatupassilla.  Jos sinun täytyy tehdä poraukset seinäproppuja varten, voi merkinnät tehdä seinään lyijykynällä naulauslevyn reikien lävitse.   
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti