sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Varusta autosi videokameralla

Samaan aikaan kun digiajan kuvauslaitteet ovat yleistyneet, ovat myös niiden ominaisuudet jatkuvasti kehittyneet ja hinnat laskeneet. Tämä onkin ollut kuluttajien kannalta hyvä asia. Kun pokkarikamerat alkavat pikkuhiljaa korvaantumaan hyvälaatuisilla älypuhelinkameroilla, voikin alkaa miettimään auton varustamista autovideokameralla.

Autovideokamera - miksikö?

Ehkä autovideokamera tuntuu jo varsinaiselta hifistelyltä yhdistettynä pienoiseen vainoharhaisuuteen, mutta voi siitä myös olla oikeasti iloa, hyötyä ja turvallisuutta.

Autovideokamerasta on hyötyä esim. seuraavissa asioissa:
  • Jos sinulle sattuu liikennevahinko, tällöin sinulla on aina todisteaineisto tallessa.
  • Ajomatkallasi tapahtuu jotain jännää - autosi on väsymätön uutisvideokuvaaja. Hyvä esimerkki autovideokameran tarpeellisuudesta oli Venäjän meteoriittivideot.
  • Matkatarinoitasi/videoitasi on mukava elävöittää ajovideoilla. Tekemällä ajovideoista esim. 8x nopeutettuja, näyttävät ne varsin huikealta.

Mistä hankkia

Löysin itse varsin edulliseen 3 Megapixelin Auto DVR-kameran Dealextreme -verkkokaupasta.  Kamera otaa tupakansytyttimestä virran. Mukana on myös akku, jolla kamera toimii ilman virtaa pari tuntia (eli auton sammuttamisen jälkeen). Itse kuitenkin jätin akun asentamatta, koska uskon että se ei ole kovin pitkäkestoinen Suomen pakkasissa ja tuulilasin edessä auringonpaisteessa. 

Kameralle tuli hintaa alle 30 euroa postikuluineen, sillä Dealextremessä kamera maksoi 36,10 dollaria sisältäen postikulut.  Tulli ei myöskään lähde perimään näin pienistä paketeista tullaus tai ALV-maksuja vaan paketti tulee kirjattuna kirjeenä lähimpään postiin, josta sen voi käydä noutamassa.

Asennus autoon

Jotta kamera olisi oikeasti käyttökelpoinen täytyy sen asennus olla mahdollisimman huomaamaton ja tulee kameran toimia täysin itsenäisesti ja automaattisesti. Kyseisen kameran tärkeä ominaisuus on, että se:
  1. Menee automaattisesti päälle auton käynnistyessä ja sammuu auton sammuessa 
  2. Alkaa automaattisesti tallentamaan videota muistikortille 
  3. Tallentaa muistikortin täyteen, jonka jälkeen vapauttaa tilaa vanhimmasta päästä.


Kameran luonnollinen sijoituspaikka on jossain taustapeilin alapuolella. Itse päätin kiinnittää kameran taustapeilin kannattimeen Scotchin kiinnitystarroilla, jolloin kameran saa tarvittaessa myös irrotettua vastakappaleesta. Tarrojen pitäisi myös kestää vaihtuvat sääolosuhteet. Huomioitavaa on kuitenkin puhdistaa ensin kiinnityspinnat.

Kiinnitystarrat maksavat n. 5 euroa (2 x 2 kpl)

Useimmissa autossa virtajohdon saa piilotettua kätevästi tuulilasin yläreunan välistä verhoilun taakse ja sieltä aina kierrätettyä lähellä matkustajan puoleista ovea. Kiinnitin johdon kulkemaan sen jälkeen hansikaslokeron alapuolella kiinnitysklipseillä kohti keskikonsolin tupakansytytinrasiaa. Lopputuloksena johdot ovat käytännössä kokonaan piilossa katseilta. 

Kokemukset

Kamera toimii varsin luotettavasti ja tekee kohtuullisen hyvälaatuista jälkeä. Alla esimerkki 8x nopeutetusta testivideosta. 


Jos kameran akkua ei käytätä, ei myöskään päivämäärä ja aika pysy tallessa. Tämä on tietenkin vähän huono asia, kun videoon alareunaan tallentuu myös oletuksena aikaleima. 

Laitoin kameraan 16GB muistikortin, johon näyttäisi sopivan n. 5 tuntia videokuvaa. Kamera tallentaa videot n. 135 MB:n tiedostoihin.

Jos haluat käyttää kameran kanssa myös akkua, niin netistä näyttäisi löytyvän varaosa-akkuja malli on Li-40B (3.7V). 

Hinta-laatu suhteessa kamera on oiva hankinta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti