lauantai 18. tammikuuta 2014

Pixabaystä valokuvia vapaasti käyttöön

Hyvin moni tarvitsee työssään, opiskellessaan tai omiin harrastuksiin korkea laatuisia kuvia. Netti on periaatteessa täynnä kuvia, mutta kuvien tekijänoikeuksien suhteen tulee olla tarkka. Esimerkiksi Wikipedian kuvat ovat erilaisten Creative Commons (CC) käyttöehtojen alaisia, joissa kuitenkin lähes aina velvoitetaan mainitsemaan kuvien alkuperä/tekijä. 

Varsinkin kaupallisissa projekteissa kuvien tekijää ei mielellään haluta mainita ja se voi myös aiheuttaa kohtuullisen paljon lisätyötä. Olen itse käyttänyt ennen Pixabaytä esim. maksullista Big Stock Photos palvelua, mutta Pixabayn jälkeen se saa jäädä unholaan.

Pixabay - laadukkaita kuvia täysin maksutta ja ilman velvoitteita

Pixabay.com on laadukkaasti tehty kuvapankki sivusto, jonne kuka tahansa voi lähettää itse ottamiaan  laadukkaita valokuvia. Pixabay tarkistaa käsin jokaisen valokuvan ja he kelpuuttaavat ainoastaan korkearesoluutioisia periaatteessa kuvausvirheettömiä valokuvia. 

Olen lähettänyt myös itse Pixabayhin omia kuviani kaikkien vapaasti
käytettäväksi.

Pixabayn kaikki kuvat on lisensioitu Creative Commons Public Domain Dedication CC0 -lisenssillä, joka tarkoittaa tiivistettynä, että:
  • Valokuvaaja on lahjoittanut kuvan julkiseen yhteiskäyttöön ja luopunut tekijänoikeuksistaan
  • Kuvaa saa kopioida, jakaa, muokata ja käyttää myös kaupalliseen tarkoitukseen
  • Tekijää ei tarvitse mainita
Kuvien lataamiseeen omalle koneelle ei velvoiteta myöskään rekisteröintiä.

Pixabayn taustalla on kaksi saksalaista kaveria, jotka päättivät luoda maksuttomien vapaasti käytettävien kuvien tarpeeseen niiden tallennus ja jakopalvelun. Pixabay saa rahoituksen näyttämällä omassa lokerossaan ShutterStock -kuvanpankin maksullisia kuvia, tämä ei kuitenkaan haittaa käyttökokemusta palvelussa.

Pixabay sisältää yli 100 000 valokuvaa sekä yli 80 000 leike- ja vektorikuvaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti