sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Vempainmies: Apple Watch kokemukset (osa 2)

Kerroin aiemmassa blogijutussa, miten lopulta sain hankittua Apple Watchin hyvissä ajoin ennen kuin koko Suomen julkaisu on tiedossa. Tässä blogijutussa kerron kokemuksista ja mihin kaikkeen Apple Watchia voi hyödyntää.

Apple Watch rannekellona

Apple Watch toimii kellona juuri niin kuin pitääkin ja ainoana erotuksena perinteisiin kelloihin, että oletuksena näyttötaulu on pimeä ja se herää, kun käännyt katsomaan kelloa kääntämällä rannetta luonnollisesti kohdistaaksesi katseen. Erilaisia kellon näyttötauluja (Watch Face) saa vaihdettua vaihdeltuja 11 erilaisesta, josta uskaltaisin väittävän löytyvän jokaisen makuun.  

Itse pidän eniten Utility -kellotaulusta.


Näytötaulussa on analogisen ja/tai digitaalisen ajan lisäksi yleensä tieto seuraavasta kalenterimerkinnästä, nykyinen ulkolämpötila ja joissakin näyttötauluissa myös päivän aktiivisuuden kertova kierukka.

Apple Watchin materiaalit ja kokoonpanon laatu on erittäin viimeisteltyä ja jo edullisen malli hehkuu laadun tuntua.


Apple Watch puhelimen jatkeena

Apple Watch vaatii toimiakseen iPhonen ja kello käyttää mm. puhelimen tietoliikenne ja paikannusominaisuuksia hyväkseen. Niiden välinen yhteys onkin hyvin läheinen symbioosi, jossa Apple Watch toimii monessa suhteessa puhelimen luonnollisena jatkeena. Toteutus on tehty erittäin hyvin ja puhelin riippuvuutta ei oikeastaan huomaa ainoastaan silloin, kun puhelin on jäämässä vahingossa kotiin ja yhteys kelloon katkeaa.

Apple Watchilla voi vastaanottaa ja soittaa puheluita (Kyllä!!) - ja näin olen myös tehnyt, koska olen lapsena katsonut ritari-ässää kuinka Michael Knight kommunikoi puhelinkellon avulla KITT-ihmeauton kanssa ja kelloon puhuminen voi jopa näyttää vielä toistaiseksi co0lilta. 

Itse uskon kylläkin, että puhelinkäytössä kello jää hyvin pian taka-alalle ja niiden yleistyessä, "ranteeseen puhuminen" on vähän kuin pitäisi vyölaukkua.  Kello kuitenkin toimii hyvin jatkossakin puhelimen jatkeena, eli jos puhelin ei ola aivan käden ulottuvilla voi puheluun vastata kellolla ja kävellä rauhassa iPhonen luo ja jatkaa puhelua sillä.


Applen handoff-teknologia eli, jossa voi samoja asioita, kuten puheluita voi hoitaa usealla laiteella , saa Apple-perheessä jo lähes koomisia mittasuhteita, kun laitteet ympäri taloa hälyttävät yhdessä kuorossa.


Apple Watch viestimenä (iMessage / tekstiviesti)

Apple Watchilla pystyy myös vastaanottamaan puhelimeen saapuvia tekstiviestejä sekä tarvittaessa suoraan kuittaamaan niihin ennalta määritellyinä viesteinä kuten "OK" tai "Nähdään pian".


Tämän lisäksi Apple Watchilla pystyy myös yllättävän kätevästi lähettämään tekstiviestejä sanelemalla niitä kelloon. Vaikka Apple Watchissa ei ole vielä Suomen kielen tukea, huomasin vahingossa ja hieman yllättäin, että jos vastaanottajan yhteystiedoissa kotiosoitteen maa on Suomi tunnistaa tällöin Apple Watch että ko. henkilölle viestitetään Suomeksi ja myös äänen tunnistus ja kääntäminen Suomeksi onnistuu yllättävän hyvin automaattisesti.


Apple Watch valokatkaisijana

Philipsin Hue -älylamput ovat luultavasti tunnetuimmat markkinoilla olevat valot, joita voi ohjata esim. iPhonella ja nyt myös Apple Watchilla. 

Klikkaamalla ennalta määritettyä "Sceneä" saa siihen määritellyt valot päälle.

iPhonen Hue -sovelluksen avulla voi luoda erilaisia "Scenejä", joissa voi päättää mitkä valot syttyvät, millä voimakkuudella ja millä värillä. Suosikki scenet saa sitten myös näkyviin Apple Watchiin pikavalinnoiksi, jolloin ne saa joko päälle tai pitkään painamalla pois päältä.

Itselläni on myös kotona Hue Tap -katkaisimet, joilla voi perinteisin metelmin sytyttää/sammuttaa valoja seinästä, mutta Apple Watch on tähänkin oivalisä esim. silloin kun on linnoittautunut sohvan kulmaan viltin alle eikä viitsisi millään lähteä käymään katkaisimelle.


Apple Watch Apple TV -kaukosäätimenä

Apple Watchilla on todella helppo ja miellyttävä ohjata Apple TV:tä. Useimmiten se pieni alumiininen kaukosäädin on hukassa, mutta nyt ranteessa oleva Apple Watch pelastaa aina tilanteen.
Apple Watchilla pikakirjautuminen Maciin

Knock on 5 euroa maksava sovellus, joka mahdollistaa pika kirjautumisen ennalta määritettyyn Mac-tietokoneeseen napauttamalla kaksi kertaa iPhonen näyttöä. Nyt tämä kätevä apuohjelma tukee myös Apple Watchia, jolloin Apple Watchilla pystyy tekemään pikakirjautumisen.


Tämän ominaisuuden pitkäkestoinen hyödyllisyys on vielä hieman kyseenalainen, sillä salasanan kirjoituskin on yleensä niin nopeaa, ettei tällä saavuteta nopeus hyötyä siihen nähden.


Apple Watch personal trainerina

Apple Watch laskee liikkeet ja mittaat sydämen sykkeen ranteesta. Kellon mukana on oma kuntoiluohjelma, joka kertoo/näyttää joka päivä olenko päässyt päivittäisiin liikuntatavoitteisiin. 

Apple Watch on ensimmäisten viikkojen aikana motivoinut liikkumaan ja halu päästä päivittäiseen tavoitteeseen on kellon myötä kasvanut. Välillä, kun haluan tarkistaa vain sykkeen, kestää Apple Watchilla kohtuullisen kauan  päästä kiinni sydämen sykkeestä (n. 25 sekunttia) ja välillä kello ei saa luettua arvoa ollenkaan. Olen myös arponut kellon paikkaa ranteessa, koska se näyttää vaikuttavan oleellisesti myös lukutarkkuuteen.  Kelloin sijaintipaikan olen nyt kuitenkin kopioinut Applen opastusvideoilta

Apple Watch Siri-sihteerinä ja Pay-lompakkona (tulevaisuudessa)

Applen Siri -palvelu ei toistaiseksi vielä toimi Suomen kielellä. Testasin sitä kuitenkin kellon avulla englannin kielellä. Sirin saa aktivoitua kellosta kääntämällä rannetta ja sanomalla "Hey Siri". Voisin hyvinkin kuvitella, että jatkossa kun Suomen kielikin tulee, niin esimerkiksi puheluiden soittaminen, viestien lähettäminen, kalenteri merkinnöiden tekeminen sujuu helposti puhumalla.

Toinen ominaisuus, jota saamme vielä odotella Suomeen on Apple Pay eli kellon käyttäminen maksuvälineenä.  Suomeen rantautuessaan Apple Pay ja Apple Watch mullistaa maksamisen helppouden.

Onko Apple Watchin hankkiminen sitten Fiksua?

Todennäköisesti Apple Watchista ei tule iPhonen kaltaista menestystä, mutta oma käyttäjäkuntansa sille varmasti löytyy jo nyt. Tulevaisuudessa kun käyttökohteet eri Appsien ja Applen oman kehitystyön kautta kasvaa voi kellosta tulla pakko hankinta yhä useammalle.

Kello on tähän mennesssä tarjonnut muutamia "wow" -elämyksiä, mutta ei kuitenkaan ole osoittautunut minulle vielä niin tärkeäksi, kuin kuvittelin sen olevan. 

Fiksua vai ei - se siis jää vielä nähtäväksi!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti