perjantai 17. huhtikuuta 2015

Vempainmies: Parrot Bebop Drone kokemukset (osa 2)

Vempainmies on uusi artikkelisarja, jonka nyt aloitan Fiksua.com blogissani. Vempainmies hankkii uusimmat gadgetit ja tekee niistä sinulle selkeät raportit.

Kerroin aiemmassa jutussani Parrot Bebob Dronen käyttöönottokokemuksista. Tässä jutussa keskityn kertomaan sillä lentämisestä ja kuvaamisesta.

Bebop Dronen mukana ei tullut käyttöohjetta eikä edes tietoa mistä sellaisen löytäisi. Löysin itse lopulta englanninkielisen käyttöohjeen mutkien kautta.


[Päivitys 28.6.2015]

Tein 20 euron IKEA:n Upptäcka laukusta kätevän kantolaukun dronelle pienillä muutoksilla ja käyttäen apuna alkuperäisen pakkauksen muottipahvia.


Lentäminen sisätiloissa

Tein ensimmäiset testilennot kotona sisätiloissa, kun laitteen oli saanut paketista ja akut ladattua. Ensimmäinen huomio oli se, että kun FreeFlight 3 sovelluksesta käynnistää dronen, nousee se todellakin metrin korkeuteen leijumaan, eikä se karkaa siitä mihinkään. 

Neljänkymmennen neliön olohuoneessa lentäminen on kuitenkin ensikertalaiselle kohtuullisen haasteellista - varsinkin oletusasetuksilla. Sainkin muutaman minuutin innostuneen lentelyn jälkeen hienosti dronella kumottua lipaston päällä olevan valokuvakehykset. Onneksi dronessa oli kiinni roottoreita suojaavat stryroksiset hull-suojat, jotka on tehty sisätilan lentoa varten. Oli myös kiva huomata, kun drone törmäsi kehyksiin ja huomasi esteen, palasi se automaattisesti hetken päästä puoli metriä taaksepäin ja jäi leijumaan paikalle. Kokeilin myös törmäilyä ja vikasietoa tökkimällä ja työntämällä dronea ihan kädellä, täytyy sanoa kyllä että hienosti se vakauttaa itsensä.

Toisella kerralla pääsin kaverin 12 000 neliön konepajahalliin (jossa korkeus n. 12m) lentämään ja tekemään siitä videon (ks. alla). Näin suuressa tilassa itsevarmuuskin nousi ehkä vähän lopussa liikaa ja sorruin vähän kikkailemaan. Lopulta drone törmäsi teräspalkkiin ja tipahti n. 3-4 metristä suoraan alas. Lopputuloksena oli se, että dronen toinen styroksinen hull-suoja katkesi, mutta ihme kylä ei muuta. Kotona korjasin hull-suojan ihan erikeepperillä ja fixi on pitänyt erittäin hyvin.


Syy sisätilan törmäilyihin oli oikeastaan dronen aivan suuri horisontaalinen nopeus. Huomasin  myöhemmin nimittäin, että dronen horisontaalista nopeutta saa muutettua "angle of inclination" -asetuksella. Huomasin tämän myös erittäin tärkeäksi videon kuvaksessa. Horisontaali lentonopeus on oletuksena mielestäni aivan liian nopea yleiseen käyttöön. Harmillisesti dronen asetuksiin pääsee ainoastaan silloin, kun drone on käynnissä ja yhdistettynä FreeFlight appiin.

Lentäminen ulkona

Vuoden alusta droneen on tullut yhteensä 3 firmware -päivitystä, jotka ovat ennen kaikkea korjanneet bugeja ja vakauttaneet lentämistä. Tämän on kyllä huomannut ihan käytännössä. Alkuvuodesta drone saattoi hieman lähteä luisumaan tuulen vireen mukana, mutta nyt drone pitää kohtalaisen hyvin paikkansa kovassakin tuulen viimassa.  Kylmällä ilmalla tai


Samaan  aikaa, kun olen pikku hiljaa talven mittaan harjoitellut dronella lentämistä on myös mediassa käyty yhä tiiviimmin keskustelua ja lainsäätäjät ovat myös aktivoituneet drone-lennokkien suhteen. Dronen käyttöä halutaan jatkossa varmasti enemmän rajata ja valvoa. Olen itsekkin hyvin varovaisesti dronea käyttänyt julkisella paikoilla, jotta ei vain mitään odottamatonta sattuisi.


Valitettavasti vieläkin kaikenlaista kummallisuutta löytyi. Kokeilin maaliskuun lopussa "return to home" -toimintoa, jossa dronen tulisi palata GPS:n avulla starttipisteeseen. Drone kuitenkin pyöri jonkin aikaa paikoillaan ja lähti sitten aivan väärään suuntaan hirveellä vimmalla törmäten puuhun. Tämä oli toinen luokkaa erittäin raju törmäys ja droneen ei tullut jälkeäkään, joten täytyy sanoa, että kestäväksi se on kyllä suunniteltu.

Nyt videoita katsellessani olen huomannut, että niissä väri/kirkkaus yms. säädöt eivät kyllä ole kohdallaan. Osaa ylläolevista videoista, olen hieman jopa säätänyt iMovien säädöillä. Dronen asetuksissa on erilaisia kamera-asetuksia, joihin lähden perehtymään seuraavaksi, jotta videonlaatu olisi parempi.

Haastaja

Parrotin kovin haastaja DJI on nyt myös juuri julkaissut uuden versionsa omasta dronestaan. Uusi Phantom 3 pystyy mm. 4K videokuvaan. Hinta on 1 000 euron hujakoilla eli noin tuplat bepoppiin verattuna.

Yhteenveto


Plussaa:
  • Lentäminen luonnollisen helppoa ja nautinnollista FreeFlightilla älypuhelinta/tablettia kallistamalla
  • Bepop Drone on todella tehokas kokoon ja hintaan nähden maksiminopeuden ollessa jopa 50 km/h
  • Osoittautunut todella kestäväksi
  • Kameran laatu hyvä ja kalansilmälinssi ei vääristä kuvaa - tosin kuvaasetukset vaatii säätämistä
Miinusta:
  • Pienet bugit vaivaavat kuten return to home -toiminnon epäluotettavuus
  • Akun kestohan voisi aina olla parempi (nyt n. 13 min - onneksi mukana tulee kuitenkin 2 akkua)
  • Yhdistäminen droneen kestää välillä useita kymmeniä sekunteja, kun dronen omaa wlan-verkkoa ei löydy


PARROT BEPOP DRONE ON FIKSU OSTOS 
- FIKSUA.COM suosittelee